Jak udělat aplikaci (skoro) zdarma

Nedávno jsem měl na sraze iPhone vývojářů iosova přednášku na téma, jestli je možné vytvořit svoji vlastní aplikaci s nulovými náklady.

Určitě to možné je! Všechno se můžete naučit a udělat si to sami, bez jediné utracené koruny, avšak i to, co je zdarma, něco stoji. Občas je skutečně lepší investovat pár peněz a delegovat část práce jinam. Já už například vím, že se nemám pokoušet o tvorbu grafiky, protože během času stráveného pokusy o tvorbu alespoň průměrného díla si můžu programováním vydělat na dílo profesionální.

Ano jsou takoví, kteří dokážou vytvořit perfektní design, skvěle programují, umí marketing atd., jako např. autor aplikace Reeder. Takových lidí je však velmi málo, pro nás ostatní smrtelníky je vždy potřeba zamyslet se, jestli neušetříme tím, že si některé věci necháme udělat jinde. Protože čas je dražší, než peníze.

Na čem se dá při tvorbě aplikace ušetřit?

Existuje mnoho způsobů, jak si při vývoji iPhone aplikace práci a čas.

Vývoj

Vůbec se nestydím za to, že většina kódu v aplikacích, které programuji, není mého. Snažím se totiž o to, abych znovu nevynalézal kolo.
Vývojáři mohou využít velké množství volně dostupných knihoven a kódu:

Dokonce existují místa, kde se dají koupit nejen komponenty a části aplikace, ale také už hotové celé aplikace, nebo je tam můžete prodávat. Jedno z takovýchto tržišť je Apptopia.

Pokud neumíte sami programovat, můžete se pokusit najít si programátora, který pro vás aplikaci udělá zdarma. To se může stát buďto, pokud si najdete začátečníka, který hledá reference a je ochoten pracovat zdarma (počítejte však, že kvalita kódu bude odpovídat jeho ceně), anebo zkušeného iPhone programátora, který bude ochoten pracovat zdarma za příslib podílu z budoucích zisků aplikace. I já jsem ochoten dohodnout se s klientem na podílu na zisku, pokud mě osloví s něčím velmi zajímavým.

Design

Jak vytvořit design, když nemáte designera? Můžete například:

Pomocí těchto usnadňováků může i iPhone programátor sám docílit dobrého designu. Je však nezbytné, aby velmi dobře znal základní pravidla uživatelského rozhraní (Human Interface Guidelines) a dokázal rozeznat špatnou grafiku od dobré.

Další variantou je najít si začínajícího designera, který chce reference a je ochoten pracovat zdarma (pravděpodobně bude potřeba mu radit) nebo zaujmout zkušeného designera a nabídnout mu podíl na zisku.

Pomocný software

Vývoj iPhone aplikace si lze usnadnit pomocí několika skvělých volně dostupných softwarů zdarma:

  • statistiky prodejů + analýzy AppStore – AppAnnie, AppFigures, Applyzer
  • efektivní řešení chyb a pádů v aplikaci – Crashlytics
  • analýza chování vašich uživatelů – Flurry Analytics
  • distribuce testovacích verzí – Testflight
  • návrhy a wireframy – POP, Fluid UI

Webová prezentace

Každá iPhone nebo iPad aplikace by měla mít své místečko na internetu. Místečko, kde budou vyzdviženy její přednosti. Profil na AppStore sice je zobrazitelný a vyhledatelný na webu, ale, dle mého názoru, je nedostatečný. Jak ušetřit při tvorbě webu?

  • Kupte si hotovou HTML šablonu. Za pár dolarů získáte prvotřídní práci. Já mám dobré zkušenosti s nakupováním na themeforrest.net.
  • NEstahujte si HTML šablony, které jsou zdarma! Čas, který strávíte jejich úpravou do použitelného stavu bude mnohem dražší, než placená šablona – freecsstemplates.com.
  • Existují kvalitní webové hostingy zdarma/velmi levné. Já využívám appengine.google.com – je škálovatelný, zatím ho nemusím platit, můžu si hostovat libovolné množství webů.
  • Existují služby, kde si web naklikáte a jedete, např. webflow.com.

Propagační video

Propagační video je jeden z nejsilnějších marketingových nástrojů na propagaci vaší iPhone aplikace. Zde se vyplatí dát si práci a udělat ho opravdu dobře. Jak na to?

  • Vytvořte si video sami. Naaranžujte si pěkné pozadí, natočte váš iPhone a vaše prsty přímo v akci. Pro natáčení postačí lepší foťák nebo iPhone, či iPad. Výsledek i takto jednoduchého postupu může být velmi dobrý.
  • Použijte iOS simulátor, aplikaci SimFinger a software pro nahrávání obrazovky.
  • Činnost aplikace se dá zachytit také pomocí AirPlay mirroringu a nahrávání obrazovky počítače. Např. pomocí softwaru Reflector.
  • Na post processing použijte iMovie. Je to skvělý nástroj na úpravu videa a k Macu ho máte zdarma.
  • Dynamiku videa podpořte vhodnou hudbou na pozadí. Vybírat zdarma můžete například na webu freestockmusic.com.

Další inspiraci na tvorbu videa, které zaujme, jsem sdílel také na svém twitteru.

Marketing aplikace

O tom, jak hotovou aplikaci dobře propagovat, toho bohužel moc nevím. Avšak z různých zdrojů jsem se doslechl a dočetl, že placená propagace většinou moc nefunguje. Takže, pokud peníze více potřebujete jinde, do placené reklamy spíše moc neinvestujte.
To, co si lidé nejvíce sdílí je vychytané produktové video. Proto se vyplatí věnovat mu zvýšenou pozornost.
Další věc, která funguje dobře, jsou osobní vazby na redaktory známých portálů píšících recenze mobilních aplikací. Vybudování takovýchto vazeb, ale samozřejmě vyžaduje úsilí a čas.
Tipy od Pavla Mikundy jsou zapracovat do aplikace možnost sdílet komentář k aplikaci na Facebook nebo výzvu k AppStore review.

Shrnutí

Vlastní iPhone aplikaci je možné vytvořit téměř za nulové náklady, ale pokud člověk není všeuměl, který perfektně ovládá programování, design, grafiku, tvorbu webu, videí atp., je lepší soustředit se více na to, co umí, a nechat si některé činnosti zhotovit od jiných. Je to vždy kompromis mezi tím, zdali investovat své peníze nebo čas. Pamatujte také, že koncoví zákazníci ocení kvalitní zpracování, takže investovat peníze a mít profi produkt může znamenat vyšší prodeje, než udělat si všechno nízko nákladově sám a mít produkt sotva průměrný.

Při troše štěstí, důmyslnosti nebo ochoty, podělit se o podíl, můžete na svou stranu získat profesionály, kteří nebudou požadovat za svou práci velké částky.

Významnou roli hrají také osobní vazby a kontakty na odborníky z jiných profesí. Praktikujte činnost, které se říká networking. Může to znít paradoxně, ale často vám pomůžou lidé, kteří nejsou vůbec vaši dobří přátelé, ale spíše jen známí. Tuto skutečnost můžu z vlastních zkušeností potvrdit, hlouběji se tématem zabývá kniha Nikdy nejez sám.

Nezapomínejte neustále sledovat trendy a novinky. Možná zjistíte, že to, co potřebujete už je volně dostupné na internetu a vy byste jen znovu vynalézali kolo.

Znáte ještě další tipy, jak a kde se dá při tvorbě iPhone aplikace ušetřit, o kterých jsem se nezmínil?

3 thoughts on “Jak udělat aplikaci (skoro) zdarma

  1. Výbornej článek ;)

    Ještě bych doplnil jako zdroj hotových komponent a knihoven se dá použít cocoapods.org. Ale toto je spíš vedlejší, hlavní funkcí CocoaPods je automatické stahování knihoven a instalace do Xcode.

  2. Pěkné shrnutí. Díky za něj. Momentálně se spíše trápím s vývojem, ale jakmile bude vše hotové, snad to bude slibné. Zvažuji také seminář :-).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge